contact@belfiusisvanons.be   •   FR : www.belfiusestanous.be

Vrijdag 29 maart 2019, een dag van workshops om na te denken over de rol van een openbare bank, onder burgercontrole, die kan antwoorden op de uitdagingen van deze wereld : ecologische transitie, kwaliteitsvolle woningen voor iedereen, verbetering van sociale voorzieningen, investeringen in publieke infrastructuur, toegang tot bancaire diensten.

HOU JE AGENDA VRIJ // SAVE THE DATE !
Op vrijdag 29 maart 2019 van 9 tot 16u30
Brussel, Pletinckx straat, 19
Nederlands |  Frans

Hoe zorgen we ervoor dat Belfius, nu voor 100% in handen van de Belgische staat, zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt? Een volwaardige woning voor iedereen, de financiering van de overstap naar duurzame energie,  het financieren van de renovatie en de bouw van openbare infrastructuur en het garanderen van de toegang tot bancaire diensten. Het zijn stuk voor stuk grote uitdagingen waar Belfius een belangrijke deel van de oplossing kan zijn als we als samenleving de controle krijgen over de bank.

Het is aan ons, gebruikers van de bank, inwoners van het land, om die vragen te beantwoorden. Dit is haalbaar als we bewust worden van het potentieel van maatschappelijke controle over een bank om deze uitdagingen aan te gaan.  Daarom organiseert het platform ‘Belfius is van ons’ een dag van workshops, op vrijdag 29 maart van 9 tot 16.30 uur te Brussel.

Het is onze bedoeling mensen bijeen te brengen uit ngo’s , burgerbewegingen, vakbonden, openbare diensten alsook klanten en personeel van Belfius die actief of geïnteresseerd zijn in deze maatschappelijke uitdagingen (huisvesting, klimaat, energie, publieke infrastructuur, sociale dienstverlening, gezondheidszorg, toegang tot basis bankdiensten…). Tijdens deze dag zullen we bespreken waarom het zo belangrijk is controle te hebben over de bank en de verschillende thema’s bekijken vanuit de impact die een bank als Belfius erop kan hebben. Volgend op deze discussies zullen we een aantal voorstellen formuleren voor een maatschappelijke opdracht voor Belfius.

De campagne ‘Belfius is van ons’ werd in januari 2017 gelanceerd. Met een dubbele doelstelling: de privatisering van Belfius verhinderen die door de regering (nu in lopende zaken) werd aangekondigd en een andere toekomst voor de bank voorleggen zodat Belfius helemaal ten dienste staat van de samenleving. De voorbije twee jaar werden vooral gebruikt voor de eerste doelstelling. De privatisering van Belfius is momenteel niet meer aan de orde, op z’n minst tot er een nieuwe regering is. Daarom willen we ons de komende maanden concentreren op de tweede doelstelling.

PROGRAMMA
09u00 : Onthaal
09u30 :
Inleiding, hoe kan een bank een sterk hulpmiddel zijn ten gunste van sociale veranderingen?
10u30 :
Uitleg over de verschillende thema’s en een eerste korte uitwisseling.
12u00 :
Lunch
13u00 :
Thematische workshops

– huisvesting
– Gemeenten en infrastructuur
– Milieu en ecologische/energie transitie
– Toegang tot bankdiensten

15u30 : Plenaire met verslag van de workshops en toekomstige organisatie
16u30 :
Einde

Inschrijvingen en verdere informatie via contact@belfiusisvanons.be
(Gelieve te laten weten indien u een allergie heeft of een dieet volgt)

Het manifest van het platform ‘Belfius is van ons


Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *